PROJECTS > Residential

Gallery

Arikoglu Plaza

Residential 2011 / Adana

  • Architect : Kaya Arıkoğlu
  • Total Area : 6.000m2
For the location of the project via google maps, please click the link below:

Arıkoğlu Plaza MAP

Project Description:
Proje çalışmalarımızda hepsinde kentsel tasarım ilkelerine öncelik veririz. Tasarladığımız yapının konumuna ve zamanına ait olmasını hedeflerken çevresinden referans almasını ve mevcut olan kent bütününe bir değer kazandırmasını amaçlarız.  
Kent merkezinin dışında olmasından dolayı bu projenin tasarımında kent dokusuna referans vermek ve yakın çevresine değer kazandırmak kolay değildi. Kentin dışında kalan ama çevresinde bulunan bu yapının Adana merkeziyle ilişki kurması noktasal görselliğiyle sınırlandı. Yapının Seyhan Nehri üzerinde olması, Seyhan Nehrine ve Tem Otoyoluna tam cephe vermesi tasarımını yönlendiren önemli unsurlar oldu.
Projenin geniş bir bahçenin içinde yer alması peyzaj tasarımını önemli kıldı. Arazinin Güneyine yoğun ağaçlar ekerek ve Kuzeyinde giriş avlusu oluşturarak açık alan ve kent dokusu arasında ilişki kuruldu. Bahçe çevresine iğne yapraklı bitkiler ekilerek dışarıdan gelecek toz ve gürültüye karşı önlem alındı. Apartman havuzunu ve çocuk oyun alanını Batıya yerleştirerek iş dönüş saatlerinde güneşli olmaları sağlandı. 
Dairelerin manzaraya direkt bakmaları için plan çekirdekten bükülerek Seyhan Nehri ne doğru yönlendirildi. Planın kırık geometrisi güney cepheyi şekillendirirken kuzey de binanın girişini tanımladı. Ayrıca asansör holünün de manzaraya doğru açılması daire girişlerine önem kazandırdı. Daire girişlerinden başlayan ve güney cephenin önünden geçen balkonlarla dışarıdan büyük teraslara geçiş sağlandı. Güney cepheyi çevreleyen bu balkonlar geniş camları güneş ve yağmurdan korurken yapıya yataylık kazandırdı. Sadece kullanım ve uygulamadan soyutlanmış bir tasarım elde etmeyi tercih ederek giydirme elemanları kullanmaktan kaçınıldı. Taşıyıcı elemanlarının belirlediği yapı kitlesini gri olarak zemine indirip, açık balkon ve konsolları beyaz bırakarak, “gri / beyaz” ve “ağır / hafif” tezatları yaratarak yapı geometrisinin netleşmesi istenildi. Katlarda doğu ve batı dairelerin farklı olmaları plan seçeneğini artırdı. Her iki planda da ıslak hacimlerin bütünleşmesi ortak yaşam alanlarını özel yaşam odalarından ayırdı. Bununla günlük ve özel yaşam arasında ses ve görsel ayrım sağlanmış oldu. 
Bu projede iç mimarinin dış mimariden ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladığımızı düşünüyoruz. Konutların kullanıcılar tarafından sahiplenilmesi ve ortak alanların bakımlı tutulması mimari başarımızın belirtisi olacaktır. Bu yapının tasarımında önem verdiğimiz kullanım ve sürdürülebilirlik ilkeleri bundan sonraki çalışmalarımızı da yönlendirmeye devam edecektir.

 
next project