PROJECTS > Residential

Gallery

Mersin Residential Towers

Residential 2015 / Mersin

  • Architect : Şahin Arıkoğlu & Kaya Arıkoğlu
  • Total Area : 28.000m2

Urbanistically the project reflects its place and social context. The problematics of designing gated communities could be overlooked in the context of contemporary urbanism in Turkey.

 

Taking into consideration that urban plots are isolated by irregular roads and zoning regulations, it becomes impossible to create clear urban design via building massing and landscape definitions. The orientation of residential units makes definition of exterior geometries very difficult. Buildings often do not align with surrounding streets and prefer solely to address southern exposures and questionable sea views. Therefore, potential buyers demand high rise buildings with distant views.

 

In our design we had to accept this demand but additionally we wanted to address our conviction that there should be common landscaped areas which can encourage social interaction and communal activities.

Our insistence for creating communal areas in and around residential buildings is a concern that has been largely ignored and perhaps commonly forgotten in Turkey.  

 

With such concern, In our project the buildings are adjusted to the preferred orientation while defining a common landscaped areas that are continuous and unifying. The horizontal massing of the buildings are reinforced by continuous balconies that are framed at the ends by two towers. In each building the transition from mid rise to vertical tower is punctuated by the common areas that include cinema rooms, fitness centers, game rooms, and outdoor barbecue terraces. 

 

The color separation of the architectural massing is not random. It has been carefully orchestrated to reflect the weight bearing structural system in contrast to the lighter weight infill walls and cantilevered balconies. Therefore where the color is white we have non bearing walls, but wear the color is light brown we have the bearing walls, columns and beams. This stems from our aesthetic principles that the building composition should directly reflect the buildings structural integrity. 

 

In order to maximize view angles and provide a seamless edge to the balconies we used glass railings. The interior design of the buildings are closely related to the architecture of the project. Where there are geometric harmonies between interior design and the architecture. This could be seen in the common areas of the project. The entry hall is designed with shelving systems to facilitate fluid movement within the entry of the building. The living rooms bedrooms and bathrooms all have custom designed cabinet shelving systems that reflect the sizes of the spaces in its intelligence to economically utilize any shortage of space. And in the case of vast spaces like the living rooms; continuity among shelving systems are provided among the edges of the room. Sliding doors in the living room further give the space a feeling of change and privacy if needed. 

 

In this scale of a project it is common to have many collaborators and it is possible to lose the main idea within the details of the project this way. But in this project the architects were involved from the very big to the smaller scales of design including furniture and interior designs. So the style of design reads through out all of the experiences within the project. 

next project previous project